Beszélgetési témák

Az örök és megoldatlan nyugtalanság: milyen beszélgetési témák aratnak sikert?

Tipikus problémája a férfiaknak, hogy nem tudják, milyen témákról beszélgessenek a nőkkel, amikor találkozóra hívják őket. A beszélgetési témák okozta frusztráció pedig komoly szintekkel csökkenti az általában amúgy sem túltengő önbizalmat.

Milyen témákról szeretnek beszélgetni a nők?

A kérdésre nincs egyetlen direkt válasz. De az sem megoldás, ha úgy térünk ki a válasz elől, hogy minden nő egyedi, tehát egyedi témákat kell bevetni. A gyakorlati tréningek erre a nagyon fontos problematikára is megoldást kínálnak. Elméletben és gyakorlatban is megtanulhatóvá válnak azok a társalgási jártasságok, amelyekkel soha többé nem kell attól a bizonyos kínos csendtől szenvednie senkinek, ha egy vonzó nővel beszélget.

Tény és való, hogy minél egyedibb egy téma vagy csak egy kérdésfeltevés aspektusa, annál jobban felfigyelnek a nők a beszélgetőtársukra. De ezzel a férfiak sincsenek másképp, legfeljebb nem tulajdonítanak akkor a jelentőséget neki, mint a nők. És itt a másik lényeges pont: a beszélgetések szándéka.

Míg a férfiak gondolkodása alapvetően racionális, lineráris rendben fűzi az információkat és ok-okozati kapcsolatokra figyel, addig a nők sokkal impulzívabbak a témákat és a hangulatokat illetően.

Számukra nem az információ mennyisége és szervezettsége, hanem minősége és maga a beszélgetés ténye a fontos. Nem várják el, hogy a fekete lyukakról folytassatok akadémiai disputát, de ha érdekes témaként felmerül, akkor miért ne lehetne beszélgetni akár még a fekete lyukakról is.

A lényeg nem a beszélgetési téma, hanem a beszélgetés ténye

De nézzünk egy másik helyzetet: találkozó, aminek tudvalevőleg az a célja a partnerek szerint, hogy valamelyest megismerjék egymást és kicseréljék gondolataikat ezzel tesztelve, hogy mennyire hasonlít értékrend, gondolkodásmód.

Viszont tipikus hibája ezeknek a randi beszélgetéseknek, hogy a férfi, mivel komolyan érdeklődik a nő iránt, mindent megtesz, hogy megtudjon róla dolgokat. Tehát információt gyűjt. Mondjuk ki: kulturáltan vallat. Avagy nem kérdez és csak magáról beszél. Mindkét esetben a társalgási téma hiába adott, a forma nem fogja kiállni az érdekesség próbáját és nagyon hamar apátiába süllyed a nő, ahonnan csak az “igen”-ek és a “nem”-ek szűrődnek ki. A második találkozás esélye itt el is úszott.

Társalgási veszteség feloldása

Ellenben van megoldás. Pontosan az a lényeg a beszélgetés és a társalgás folyamatában, hogy a társas helyzetet, mint lényeget helyezzük a fókuszpozícióba. Innentől kezdve mindegy is, miről beszélünk, de nagyon nem mindegy, hogy hogyan. Jóval több téma és spontán szerveződő beszélgetés bukkanhat fel akkor, ha inkább nem kérdésekkel, sokkal inkább állításokkal “bombázzuk” a nőket.

Ez több szempontból is előnyös. Ha róla teszel állítást: vagy tévedsz, vagy nem. Mindkét esetben kinyílt a kapu egy élvezetes társalgáshoz. Másrészt magadról is közölsz információt, megadva az esélyt a nőnek, hogy jobban megismerjen és kérdezzen felőled. Ha nem tudsz állítást gyártani, gondolj arra, most ebben a pillanatban milyen kérdést tennél fel és arra te magad milyen választ adnál a nő helyében. És mondd ezt. 50% esélyed van arra, hogy eltaláltad.

A tréning után a vonzó férfiak egyik képessége, hogy úgy tudnak szórakoztatni a társalgás közben, hogy közben maguk is jól érezik magukat a helyzetben.