Extrovertált személyiség

Az extrovertált személyiség erősségei és gyengeségei a társadalmi keretben

Ha egy társasággal töltöd az estédet és szemlélőként veszel részt az “eseményen”, akkor nem kell hozzá pszichológusi alapdiploma sem, hogy megállapítsd: a társaságból kik tartoznak az extrovertált személyiségtípusba. Kik viszik a beszélgetés, kik nevetnek állandóan, kik vannak a legnagyobb hanggal, kiknek van folyton valami világmegváltó ötlete és kik azok, akik kéretlenül is felvállalják a házigazda szerepét. Még akkor is, ha köztéren vagytok.

Carl Gustave Jung svájci pszichoanalitikus felosztása szerint az emberek két fő nagy kategóriába sorolhatóak aszerint, hogy az őket működtető ösztönenergia (libidó) hova összpontosul: amennyiben a személy belső világába, úgy introvertált személyiségről, amennyiben a személyen kívülre, a környezetre, úgy extrovertált személyiségről beszélünk.

Az extrovertált személyiség társas előnye

Társas viselkedés szempontjából az extrovertált típusba tartozó személyeknek van könnyebb dolguk. Társaságkedvelőek, nyitottak, beszédesek, lazák és kevésbé veszik fel, ha visszautasítják őket. Számukra a fő energiaforrás a társaság, a beszélgetés és a folytonos tevékenykedés. Nagyon aktívak, s mivel van bennük tetterő és tettvágy, ezért sokkal bizakodóbban tekintenek a jövőbe.

Mindenben megragadható lehetőséget lát, amelynek hangot ad és ténylegesen is megpróbál nem elszalasztani egyetlen adandó alkalmat sem. Nem csoda hát, ha ezek a személyek kerülnek a társaság középpontjába, az erőviszonyokat kimondatlanul is ők szabják meg.

A kifelé forduló személyiség lehetséges problémái

Azonban ennek az extrovertált típusnak is megvan a maga árnyoldala. A túlzott kreativitással, ötletgazdagsággal gyakran válik kiszámíthatatlanná és felelőtlenné, vagy éppen agresszívvá és ingerlékennyé. Impulzivitás jellemző rá, mivel nem töpreng sokkal inkább él a mának.

Ha pick up artistokról beszélünk, általában evidenciának tekintik, hogy csak extrovertált személyiségű ember lehet sikeres az ismerkedésben. Ez mindaddig sarkítva így is van, amíg flörtölésről beszélünk, hiszen egy extrovertált személyiségnek műfaji sajátossága, hogy könnyen teremt kapcsolatot és könnyen tartja szóval a társaságot.

Elérendő cél: extrovertált és introvertált vonzó férfi

Azonban a PUA.HU tréningjein megbizonyosodhatsz arról, hogy amikor komoly párkapcsolatra vágyik egy nő, már gyanakvással fogadja ezt a fajta közeledést. A féltékenység, a birtoklási vágy egy arra hajlamos nő esetében sokszorozódva jelenik meg, ha párja egy kifelé forduló személyiség, akinek sokszor embert próbáló feladat egy egész hétvégén keresztül otthon ülni a meleg, ám sokszor monoton családi fészekben.

Ha viszont feladatként tűztük ki a lehető legnagyobb kihívást, s személyiségtípusunkkal ellentétel párt akarunk választani pont azért, hogy kiegészítő ellentétei legyünk egymásnak, akkor komoly tanulási folyamat előtt állunk. Ahhoz, hogy a kapcsolat életképes legyen és ne végződjön 1 hónap után szakítással, fontos, a másik személyiség-szemüvegén keresztül tudjuk szemlélni a világot. Erre is ad útmutatást a képzés.

Legyen bár egy egyén introvertált vagy extrovertált, nem jelez előre túl sok mindent azzal kapcsolatban, hogy milyen lesz esélye a nőkkel való ismerkedésben és a párkapcsolatokban. Amit előrejelez, az az a stílus, ahogyan a legnagyobb sikereket elérheti. A vonzó férfi nem kizárólag extrovertált típusú lehet. A vonzó férfi tudatos. Tudja, hogy milyen és azt is, hogy ő hogyan tudja a legkisebb energia-befektetéssel a legnagyobb sikereket elérni úgy, hogy közben utolsó sejtjéig hiteles marad.

Az Intenzív Gyakorlati Tréning keretében hónapokat tudsz megtakarítani önfejlesztő folyamatodban, legyen személyiséged inkább intro- vagy inkább extrovertált, mivel a folyamatos visszajelzések, a fejlődésedet célirányosan mederben tartó gyakorlatok és a személyre szabott elméleti alapozás megakadályozza, hogy vakvágányon bolyongj.