Introvertált személyiség

Hogyan kelts vonzalmat és hódítsd meg álmaid nőjét? Érdekel, hogy nekem (a béka segge alól) és sok más férfinak hogy sikerült? Ha igen, akkor nézd meg ezt az ebookomat mindenképpen!

Mit várunk el magunktól és egymástól? – introvertált személyiség önkorlátai

Általános tendencia, hogy különösen nagy érdeklődésre tartanak számot a személyiségelemzéssel, személyiségtipológiával, horoszkópokkal stb. foglalkozó elemzések. Mindenki szeretné tudni, hogy ki is ő valójában, s kapva kap olyan cikkeken, amelyektől – talán fel sem tett – kérdéseire reméli a választ.

Önismeret és hatékony működés

Ha ismerjük magunkat, sokkal könnyebben állunk helyt a társas kapcsolatokban is, hiszen saját magunk határait ismerve, nem irreális feladatokkal gyötörjük magunkat. Ebben az önfeltárásban élen jár az Intenzív Gyakorlati program. Például egy introvertált személyiségtől ne várjuk el, hogy kapcsolatból kapcsolatba ugrálva mindig a társaság kellős közepén tetszeleg a nőknek, de egy extrovertált személyiségű férfinak sem a csendes, könyvtárazós, múzeumban töprengős program lobbantja lángra szerelmét.

A személyiségtípusok elemzésének nagy irodalma van már ókor óta. A huszadik században azonban az egyik nagy népszerűségnek örvendő felfogás Freud tanítványának, Carl Gustave Jungnak a nevéhez fűződik, aki a pszichoanalízis jungiánus irányzatának a megteremtője volt.

Az ő felfogásában aszerint lehet a személyiségek között fő különbséget tenni, hogy a személyiség belső ösztönző ereje (Freud óta ezt libidónak nevezi a szakirodalom) hova irányul. Ha önmagunkra, belső világunkra, akkor introvertált személyiségről van szó, ha azonban kifelé a társas és élő környezetre, akkor az illető az extrovertált típusba tartozik.

Nézzük kicsit részletesebben, hogy kik is tartoznak bele az introvertált személyiségtípusba. Mi jellemző rájuk?

Alapvetően töprengő típusúak, akik nem szívesen kerülnek rivaldafénybe. Csendesek, megfontoltak, nem nagyon keresik a külső kapcsolatokat, s hajlamosak a dominánsan belső mérce szerinti megítélés miatt a szorongásra. Kedvelik az egyedüllétet, bár nem szeretik a magányt. Az egyedüllétet ők választják, a magányt nem.

Az introvertált és extrovertált típusba tartozó személyek társas kapcsolatainak értékmérője éppen ellentéte egymásnak: míg az introvertált típus a szubjektumhoz kapcsolódó értékeket helyezi előtérbe, addig az extrovertáltak inkább a tárgyakat, külsőségeket. Ezért érdemes megismerni, hogy kivel akar az ember kapcsolatra lépni, hiszen egészen más nyelven szól egymáshoz egy intro- és egy extrovertált személy.

Személyiségtípusok rugalmas kategóriái

Attól, hogy valaki ebbe vagy abba a típusba tartozik, még nem kell leengedni a redőnyt és elkönyvelni a kőbe vésett igazságot, hogy csak ilyen vagy olyan lehet egy személyiség. Hiszen az introvertált, befelé forduló személyiségtípus is lehet stabil, vagy instabil. Előző esetben az óvatosság, a csendes higgadtság és a figyelmesség jellemzi, míg utóbbi esetben inkább az aggódó, pesszimista, kicsit talán magának való és túlontúl komoly egyént ismerjük fel.

Azonban az, hogy ezek a fő jellemvonásai egy extroverált személyiségtípusba tartozó embernek, még nem tartalmaz értékítéletet. Se jobb, se rosszabb nem lesz valaki a társadalomban attól, hogy inkább befelé vagy inkább a külvilág felé forduló.

Ami nagyon fontos az egészséges énkép kialakítása szempontjából, az a tudatosság: ha felismerjük magunkról, hogy mely típusba tartozunk, s mely vonások azok, melyek ezt lényegileg meghatározzák, akkor ahelyett, hogy tűzzel-vassal változtatni akarnánk rajta, inkább meg kell próbálni elfogadni és ebben a keretben élni, ismerkedni és kapcsolatokat építeni. Hiszen a nők sem egyformák: van, aki éppen arra a vonzó férfira vár, aki te leszel a tanfolyam elvégzése után!