James Bond

Miért ne lehetnél akár Te az új James Bond!

Sean Connery, George Lazenby, Roger Moore, Timothy Dalton, Pierce Brosnan, Daniel Craig. Mi a közös a fent nevezett 6 férfiidolban? Mindegyikük szájából legalább egyszer elhangozott: “A nevem Bond. James Bond.

A James Bond kultusz

Közel fél évszázad és 22 hivatalos film a mérlege a 20. század modern folytatásos népmeséjének: James Bond kalandjainak. 1962-ben debütált az első hivatalos Bond-film Sean Connery főszereplésével Dr. No címmel, s 2012-ben újra beülhetünk a mozikba, hogy Daniel Craig szőke hercegként újra megváltsa a világot, kiszabadítsa a nőket “a gonosz karmaiból” és jobban meg is ismerhesse az útjába kerülő hölgyeményeket a Skyfall (Égszakadás) c. moziban.

James Bond karaktere a dinamikusan változó férfiideál, akit a filmvászonról ismerünk. Azonban kevésbé köztudott, hogy a 007-es ügynök eredetileg regény és novella formájában született meg 1953-ban Ian Fleming író tollából. Titkosügynök, angol kém, aki ízig-vérig megtestesíti a társadalmi hierarchia csúcsán álló vonzó és veszélyes Férfit. Így nagy betűkkel. James Bond elképzelhetetlen lenne cinizmusa, mély érzelmektől mentes viselkedése és hidegvérű gyilkos híre nélkül. Angol gentleman, akit eljátszani most már hagyományosan csak brit színész játszhat el.

Mitől férfi a James Bond-férfi?

Ha elmennénk egy kétes hírű, alvilági felhangoktól sem mentes kaszinóba, honnan tudnánk megmondani azonnal, hogy az a férfi a rulettasztalnál maga a hírhedt James Bond. Anglia első számú titkos ügynökét sármjáról, eleganciájáról és némiképp lekezelő stílusáról már messziről fel lehet ismerni (bár kérdezzük erről a nőket, hogy milyen gyorsan szúrnák ki.) Univerzális hős, mint a mesékben. Meg kell mentenie a világot, mert, ha nem teszi, szégyenfolt marad becsületén. Aztán előtte, utána és közben találkozik gyönyörű nőkkel.

James Bond elképzelhetetlen lenne a díszletek nélkül: legjobb autók, legveszélyesebb küldetések, lehetőleg olyanok, amiben egy kontinenst, de lehetőleg a világot kell megmenteni, benne az elképzelhető leggyönyörűbb nőkkel, akik ölelő karjainak is feláldozza magát. Gyengéi a nők, az ital, a szerencsejáték. Technikai menedzsere, Q infantilizmusáért és gyermeteg vicceiért 50 éve korholja, de ez mit sem von le értékéből: James Bond kisujjában van a tudomány, hogyan hódítsa meg a világot.

Váltózó férfieszmény

Aki feltette már magának a kérdést, hogy koronként és kultúránként vajon milyen ennek a nyugati civilizációnak a férfiideálja, az 3 napi hideg élelemmel és kólával vackolja be magát a DVD elé és nézze végig a James Bond kultusz filmjeit. A férfiasság eszménye, vagyis, hogy mi tesz valakit vonzó férfivá nagyon változó eszmény. Mégis van, ami közös: a dominancia. Az a határozott kiállás, ami megkülönbözteti a jelenlévő minden más férfitól.

A 6 színész, aki megtestesíti a szuperkém karakterét, más-más eszménynek ad formát. De nemcsak azt kapjuk tálcán, hogy milyen a valósággá formált Férfi a 60-as, 70-es, satöbbi 2000-es években, hanem az a változás is szemünk előtt zajlik le, ami a nők státuszát jellemzi. Az egyik legmarkánsabb változás a Sean Connery által megformált kegyetlenarchetipikus James Bondhoz képest a Golden Eye-ban (1995) jelenik meg, ugyanis a 007-es főnöke egy nő, aki sokkal inkább megtestesíti a maszkulinitást, mint az új főhős, a Pierce Brosnan által megformált Bond.

6 színész, 6 James Bond karakter

Tehát a 6 színész által megtestesített James Bond figurák nagyon eltérően határozzák meg a sztereotipikus férfiasságot. Hogyan? Olyan férfiról van szó, aki nem elég, hogy sármos és vonzó, de még megtestesíti azokat az értékeket és életmódot, modort és stílust, amire a 20. század embere vágyik. Ő a két lábon járó fogyasztás és jólét szimbóluma. Habzsolja a jobbnál jobb autókat, szebbnél szebb nők veszik körül, és ínyence a jó italnak, ételeknek. Volt egy rész, amikor vérdíjat tűztek ki a fejére, főnöke maró gúnnyal megjegyzi, hogy a megbízó lehet egy felbosszantott szabó vagy egy megszégyenített szakács is akár.

Sean Conneryben összpontosultak a szűkszavú, érzelemmentes macsó James Bond-tulajdonságok, s ő volt az, akit nyers ereje, erőszakossága és ízlése avatott “igaz férfivá”. Roger Moore a tökéletesen elegáns és szarkasztikus úriember. Az erős és a felsőbbrendűség magasan megkülönbözteti minden más férfitól. De ő volt az, akiről a legkevésbé gondolnánk, hogy testi erejét nem kímélve megmentené újra és újra a világot. Inkább a stílusával gyilkol. Timothy Dalton volt az a James Bond figura, akire a stílus, a humor, az elegancia kevésbé volt jellemző. Az ő szerelmeskedésepilje a morális értékrendjének mindenek fölé helyezésében állt. Saját értékrendje előrébb való, mint a parancs – új változás a férfias karakterben.

Külsejében maszkulin, belsejében érzékeny lélek

Korunk férfiszépsége a 90-es években debütált: Pierce Brosnan az a szépfiú James Bond férfi, akinek karrierjében a legnagyobb változás tapasztalható az értékrendben és a maszkulinitás felfogásában. Míg eddig azt tartották ideáltipikusnak, hogy a férfi legyen erős, kemény, megközelíthetetlen, nem baj, ha nincsenek érzelmei, mert senki el nem várja, addig ez a James Bond egy sokkal érzelmesebb figurát rágott a filmnézők szájába. Ő nem a testi erejével, hanem a technika legújabb csodáival aratott győzelmet a gonosz felett. A Brosnan-korszakban visszatértünk a moore-i, sok nőt szerepeltető filmekhez, de hát ez is hozzátartozik korunk férfiideáljához: értse a nők nyelvét.

Összességében a kortárs James Bondig (Pierce Brosnan, Daniel Craig) ezt az érzelemmentes, cinikus, férfiasságot dominanciájában és testi kvalitásaiban nyomatékosító James Bond férfit az uralkodás ösztönös vágya hajtja. Világon, másik férfiakon. A férfiasság teljesítménykényszere teszi őt profivá munkájában. Hiszen, ha alább ad, akkor saját magában csalódik, hisz nem méltó az elfogadott férfiasságának eszményéhez. Ezt a hagyományos karaktert váltotta fel 2006-ban a Casino Royale-ban Daniel Craig, aki a külsőségekben visszatért a brosnani szépfiúság után a maszkulin jegyekhez, újra testi erejét fitogtatja, azonban érzelmi intelligenciáját tekintve sokkal gazdagabb, mint bárki korábban.

Mit vár el a társadalom a férfias férfitól?

James Bond mindig újraalkotott tulajdonságai dinamikusan követik a társadalmi szerepelvárásokat, amelyeket a férfiassággal szemben támasztunk. Tehát nem más mint a társadalmi fantáziák mítosza. Minden férfi olyan akar lenni, mint ő, vannak nők, akik szeretnének a Bond-lányok helyében lenni legalább egy kicsit. Sokan úgy tartják, hogy a férfiasság megítélése a társadalom hagyományos értékrendjét tükrözi, ezért tud időről időre változni.

James Bond is egészen más társadalmi közegben és társadalmi, nemi szerepek szerinti berendezkedésben született a hidegháború idején a feminista mozgalmak előtt, mint amit az ezredfordulón vonzó férfias tulajdonságoknak tekintünk egy jóval emancipáltabb elnőiesedő társadalomban, ahol a szerepleosztás jóval árnyaltabb annál, mint hogy a férfi a kemény macsó a nő a gyenge virágszál. Tehát mi az új korszak elvárása az igazi férfiassággal szemben? A sztereotipikus maszkulin elemeket (kidolgozott test, erőszakosság) ötvözni kell az emocionális érzékenységgel. Új elem: az érzelmi sebezhetőség kifejezetten erény!

Eszményített férfi bárkiből

A James Bond karakter nagyon sztereotipikus, hiszen egy tulajdonságkatalógus, amit elvárunk és elvártunk férfiként és nőként a tökéletes Férfitól. De persze ezt a prototipikus modern mesét nem hagyhatják szó nélkül azok a filmesek sem, akik humorral veszik komolyan az életet és a James Bond tulajdonságokat is inkább görbe tükörként vetítik vissza. Austin Powers a hidegháborúban hibernáltatja magát, hogy az ugyancsak hibernált, űrbelőtt ősellenségének méltó ellenfele legyen a kiolvasztás után. Se nem szép, se nem tettrekész. Ám dimenzióugrás ide, dimenzióugrás oda, mégis sok nő vonzónak találja. Neki mi a titka, hogy vonzó férfi lehet?

Hiszen mindenki vonzó férfi legbelül, csak ki kell hámozni. A pua.hu csajozási tanácsadói segítenek abban, hogy ebben a valóságban Te lehess a nők egyedi James Bondja.