Kongruencia

A pszichológiában a kongruenciát belső harmóniaként lehetne definiálni, vagy belső és külső konzisztenciaként, melyet mások őszinteségként, vagy bizonyosságként tapasztalnak meg. A kongruencia, a kalibráció és a társasági intelligencia, mind szinonimák és alapfeltételei bármilyen kapcsolatfelvételnek. Ezek a kifejezések sokszor előjönnek, s évekbe telt, míg teljesen megértettem, mit is jelentenek, s hogyan alkalmazhatom őket. Végső soron a kongruencia a képességet jelenti arra nézve, hogy dinamikus légy. Az adottság arra, hogy képes legyél idomulni, különféle társaságokhoz, különféle helyzetekben, s hogy megnyerd magadnak őket.

A legjobb mód, hogy kongruenssé válj az, hogy szándékosan leépíted magad egy lánytársaságnál. Ismered azt az érzést a gyomrodban, azt az „ösztönös” érzést, ami majdnem olyan, mint valami kis hang, ami azt mondaná, hogy: „Ne káromkodj a tanár előtt.” A hang azért van jelen, mert mikor fiatalabb voltál rossz időpontban mondtál ki valami csúnya szót, s ezért meg lettél szidva. Mivel meg lettél büntetve, megtanultad, hogy óvatosabb legyél bizonyos emberek közelében, mikor előjönne benned ez a szó.

A párkeresési életedben igazából van vagy 10-15 különböző módja egy kapcsolatfelvétel (interakció) levezetésének. Minél többet elszúrsz, annál több „gyomorösztön” válik semmissé, s annál inkább fogod úgy érezni, hogy felesleges azon gondolkodnod, hogy mit szabadna mondanod és mit nem. Mindez a belső részeddé válik, s így képessé tesz arra, hogy jobban a beszélgetésre koncentrálhass, s ne arra, hogy nehogy elszúrd. Képes leszel arra, hogy a pillanatban élj, hogy álld a sarat, s dinamikusabb, lendületesebb leszel.

Összpontosíts inkább arra, hogy milyen hatással vagytok egymásra, mint arra, hogy miként tervezed mindezt kialakítani.

Önmagad fejlesztésének további lehetőségeiről és ajánlott menetéről árulok el neked többet, ha tovább olvasol! Kattints ide »»