Meggyőzés

A meggyőzés ékesszóló haszna

Olyan világban élünk, ahol a felnőtté válva egy furcsa túlélési harcot kell vívnunk, ha nem is az elemekkel, de más emberekkel. Ahhoz, hogy talpon maradhassunk, és saját igényeink, szándékaink, érdekeink – anélkül, hogy másoknak ártanánk vele! – érvényre jussanak, folyamatosan meg kell győznünk a partnert, hogy érdemesek, elég nevezetesek vagyunk rá.

A meggyőzés a túlélés eszköze

Nézzünk néhány példát, hogy kell meggyőznünk másokat, saját létezésünk és működésünk “jogszerűségéről”. Meg kell győzni a vizsgabiztos, hogy kaphatunk érettségit. Meg kell győzni a munkaadót, hogy velünk jár a legjobban. Meg kell győzni anyánkat, hogy elég felnőttek vagyunk már, hagyjon élni.

Meg kell győzni a haverokat, hogy ránk számíthatnak, ha kell. És meg kell győzni egy nőt, hogy akkor jár a legjobban, ha barátnőnek szegődik mellénk. A PUA.HU-nál lépésről lépésre fejlesztheted ki magadban a sikeres szónokot, aki könnyedén használja a meggyőzés kétélű eszközét is.

A nőkkel való ismerkedésnek is megvan a maga stratégiai struktúrája, akárcsak egy üzleti tárgyalásnak. Még az illusztrációként hozott példa is szinkrónban van: a kereslet-kínálat kapcsolatát lehet felhasználni, hogy meggyőzzünk egy hölgyet, ránk, mint a forradalmian új termékre életbevágó szüksége van.

A meggyőzés folyamata és kellő intenzitása, illetve időzítése miért fontos?

Ha a vevőben, vagyis a nőben felmerül a gondolat, hogy még ráér, még van ideje gondolkodni, hogy vajon tényleg akarja-e ezt a férfit, akkor régen rossz irányba tartunk. A nőnél ugyanis semmi jele nincs annak, hogy sikeres lett volna a meggyőzés. Ha a “vevő” ugyanis úgy gondolja, hogy itt lesz ez a lehetőség még hetek, hónapok múltán is, ahova bármikor nyúlhat, elveszti a termék az értékét. A nő kényelmi pozícióban van, hiszen válogathat, dönthet. És ezt tudja.

Ha nem érzi a nyomást, hogy sürget az idő és azonnali döntésre van szükség, melynek következményei vannak, akkor az ajánlatot el fogja szalasztani, ám ennek keserűségét mi, mint termékek és nem a nő, mint fogyasztó fogja érezni.

De nézzük meg kicsit közelebbről a meggyőzés mibenlétét, amelynek nagy szerepe van a nőkkel való ismerkedésben! A meggyőzés tulajdonképpen a befolyásolásnak egy altípusa, mégpedig olyan altípusa, melyben az érvek és az érvelés játssza a fő szerepet, úgy, hogy a célszemély tudatos a folyamatban.

Meggyőzés vagy manipuláció?

A manipuláció és a meggyőzés között ez egy lényegi különbség: hiszen úgy győzőm meg a nőket, hogy velem csak jól járhatnak, hogy ezt nem is titkolom előlük. Legfeljebb burkolom kicsit a szándékaimat. A hatékony meggyőzés a tisztességesség pillérén kell, hogy álljon, ez fontos alapelv.

A meggyőzés tehát arról szól, hogy úgy képviseljük saját érdekünket, hogy közben meg akarjuk győzni a másikat arról, hogy ezt fogadja el, de legalábbis tartsa tiszteletben. Nemzetközi hírű szakíró, Robert Caldini szerint a meggyőzés folyománya a meggyőződés.

Mi is az a meggyőződés? Tulajdonképpen az, amikor egy téma kapcsán involváltnak érezzük magunkat. Érintetté, elkötelezetté válunk akár emberileg, akár érzelmileg. Ez a folyamat ösztönösen kialakul, de tudatosan is el lehet érni. Hogyan?

A meggyőzés sikerességének feltételei

Fontos elem a meggyőzés hitelességében, s így a meggyőződés kialakulásában, hogy megvan-e a rokonszenv a partnerek között. Ha kedvelik egymást a felek, sokkal közelebb érzik magukat, s egyfajta kölcsönös védettséget élveznek. A következetesség is fontos, ami nem egyenlő a szürke monotonitással, egyszerűen csak azt igazolja, hogy egy stabil személlyel van dolgunk, akinek a szavára adni lehet.

A bizalom kialakulása így támogatja meg a meggyőzés folyamatát. És ne felejtsük el, hogy ösztönösen jobban hallgatunk arra, aki szakértőnek tűnik a témában. Ha beszélgetsz egy lánnyal, akkor nem a kvantumfizika legújabb kutatási eredményeiben kell szakértői tekintélyre szert tenned! Hanem a szociális viszonyokban: szakértője vagy a beszélgetésnek, annak, hogyan kell bánni a nőkkel, annak, hogyan légy pimasz és érdekes, hogyan ne add magad oda, miközben a lányt el is taszítod két magadhoz húzás közben.

A vonzó férfiak jellemzője ez. Ez a képesség tanulható, s még az után is tökélyre fejleszthető. Az Intenzív Gyakorlati Tréning sarkalatos pontja, amikor ezt el is kell kezdeni, hogyan lehet a nőket természetes úton, verbális agresszió nélkül meggyőzni. A siker bizonyítványa: boldog párkapcsolat és előmenetel a karrierben. Kell ennél több?