Neil Strauss: A játszma

A csajozás művészetének alapműve: Neil Strauss – A játszma (The Game)

Neil Strauss megírta a csajozás művészetének leleplező kézikönyvét, és ezzel útjára indította az egész világon a csajozási tanácsadás, randiguruzás, PUA-ság kultuszát. Neil Strauss neve már 2005. előtt, a The Game című könyv megjelenése előtt is ismert volt. Kultúrújságíróként dolgozott ugyanis a The New York Times-nál, innen van hát meg benne az a fajta szemléleti attitűd és a híradási kényszer, ami nem hagyta nyugodni, hogy csak magánemberként élje meg tapasztalatait az első titkos csajozási közösségben. A történet hiteléhez tartozik, hogy saját bevallása szerint is meglehetősen sikertelen volt a csajozást tekintve. Manapság a párkeresés és -találás súlyos, fojtogató kérdés nagyon sok férfi számára. Önbizalomhiány, gátlásosság, visszautasítástól való bénító félelem. Ez van, lány nincs.

A csajozás tudománya A játszmában

A barátnőtlenség ellen azonban ma már nemcsak az amerikai srácok tehetnek szinte már tudományos szakszerűséggel, hanem a világ minden táján, köztük Magyarországon is. Neil Strauss is az interneten talált rá arra a spontán fejlődő férfi közösségre, ahol mesternek tekinthető csajozó művészek (Pick Up Artist) veszik kezelésbe azokat a férfiakat, akiknek nemhogy csajozási stílusuk, de még saját bátorságuk sincs elkezdeni csajozni. Neil Strauss A játszma című könyve már csak azért is számít izgalmas olvasmánynak, mert egy bizarr elegyét adja a naplószerű önreflexív tapasztalatoknak, az újságírói tényfeltárás szakszerűségének, a csajozóművész gyakorlati tanácsainak és az író stílusérzékének.

A könyv ambivalens érzéseket kelthet, hiszen egy közösség titkainak és létezésének napvilágra kerülése, és azóta világszerte való ilyen-olyan mértékű kereskedelmi forgalmazása mellett valóban hasznos és fontos tanácsokat kaphatnak általa azok a férfiak, akiknek a nőkkel való ismerkedés miatt kialakult szorongásuk és sikertelenségük már-már egészségkárosító hatású. Hiszen arról a bombabiztos stratégiáról, amely a Mysteri Method vagy a többi csajozó művész tapasztalataiból vált technikává, úgy ír, hogy kézikönyvként is fogyaszthatja bárki, aki érdeklődik a téma iránt. Számos gyakorlati tanácsával egy jól alkalmazható tankönyvet jelentetett meg a csajozós közösségben eltöltött 2 éve után 2005-ben.

Neil Strauss játszmája tanítva szórakoztat

A játszma azért is örvend nagy népszerűségnek (megjelenésekor hónapokig tartotta magát a The New York Times bestseller listájának élén), mert egy saját példán keresztül tanít, s ezzel napnál is világosabbá teszi, hogy egy olyan szerencsétlen, csajozást tekintve frusztrált srácból mint Neil Strauss, milyen sikeres és kiegyensúlyozott csajozási guru lett. Vagyis a barátnőtlenség nem végleges állapot, nincs olyan reménytelen eset, aki ne sajátíthatná el, hogyan tud sikeressé válni a párkeresésben. Ehhez pedig nincs is szükség milliókra vagy egy görög félisten testére. Elég, ha a férfiban van egyéniség, chamre, amivel tud játszani és a megfelelő lányt könnyedén az ujja köré tudja csavarni. Minden az alapoknál kezdődik: a gondolkodási keret megváltozásáról. Csak erre a biztos bázisra épülhet fel a csajozás művészeti iparága.

A könyvben saját újjászületésének történetét olvashatjuk, mellyel könnyedén lehet azonosulni, sokat láthatják magukat ebben a görbe tükörben. Másrészt a csajozási tanácsadást iparszerűen űző cégek létrejöttéről is beszámol, mint például a Mystery Methodról. A történet szerelmi happy endingje sem maradhat el, hiszen ez feltétele minden amerikai terméknek. A The Game 2007-ben Bozai Ágota fordításában jelent meg a GABO Könyvkiadó gondozásában. Jelenleg már a nagy könyvesboltokban, például a Libriben is kapható, azonban az interneten felhalmozódó közös tudás elemeként is már ott van a különböző fájlmegosztó oldalakon. Amikor megjelent magyarul A játszma, abban az évben adta ki könyvének folytatását, a The Rules of The Game-et. Neil Strauss a csajozós közösségben a Style nevet kapta, s ma már saját stílusával elérhető eredményeket oktatja saját cégében a Stylife Academy-n.