Ölts magadra egy szerepet, de csak játékból!

Hogyan működik a szerepjáték stratégiája?

Egy fantasztikus technikája a humorképzésnek a szerepjáték. Ez alatt azt értem, hogy nagyon tudatosan játszok egy meghatározott szerepet, aminek semmi köze a valódi személyiségemhez. Például, ha csak éppen most ismerkedtem meg egy nővel, akkor pont úgy viselkedem, mintha már nagyon régóta egy pár lennénk és már semmi reményem nem lenne, hogy van még közös jövőnk. Mindig, amikor valamit csinál, ami nem tetszik, közlöm, hogy köztünk mindennek vége! “Na neee, ez így már nem mehet tovább. Asszem itt végeztünk örökre!”

Miben juttat előnyhöz egy szerepjáték?

Egy ilyen szerepjáték humoros módon szimulálja, milyen lenne egy későbbi kapcsolat és kapásból 3 dolgot tesz vele lehetővé:

1. jelezni tudom, mennyire lennék domináns egy leendő kapcsolatban és tisztáznánk, hogy minden az elképzeléseim szerint haladna (persze figyelembe véve a lány igényeit is). Mindannyian tudjuk, mennyire imponál egy domináns pasi még a nagyon emancipált amazonoknak is. Ugyanakkor ez még nem hímsovinizmus, mert maga az előadásmód, ahogy mindezt felvezetem, pont egy humoros-ironikus szinten zajlik.

2. vázolom tartalmilag a lehetséges jövőbeli viszonyunkat. Ezzel mindjárt tisztázom is, mi merre hány méter.

3. tulajdonképpen ez a szerepjáték önmagában kiváló keretet biztosít a humornak. Van benne egy igen erős, furcsa erő, hogy emberek, akik épp csak megismerkedtek, máris úgy viselkednek, mint egy idős, zsémbes házaspár.

Ötletek a szerepjátékra – nemek felcserélése

Még akár a nemeket is felcserélhetjük. Általában valami ilyesmivel vezetem be a játékot: “épp egy könyvet olvasok a nemi szerepekről. Viselkedésünkre annyira rányomja a bélyegét, hogy férfinak vagy nőnek születtünk, hogy az valami hihetetlen. A kommunikáció teljes mértékben eltérő a két nem között. Játsszunk egyet! Innentől fogva te leszel a pasi, én meg a csaj!” Ez mindig nagyon viccesen sül el. Elkezd tapperolni, én meg csábos pillantásokat vetek rá és hagyom hogy meghívjon egy-két italra. Akár még az ágyába is be akarhat csábítani, én meg nem akarok könnyűvérű: 

  • “Abbahagynád végre, hogy egész idő alatt az izmaimat bámulod?”
  • “Nem gondolod ugye, hogy ma hazamegyek veled csak azért mert meghívtál egy italra?!”
  • ”Egy ilyen dumával nem fogsz felszedni, az tuti. Ennél valami jobbat kell mutatnod.”

Ha elmondja nekem, hogy sikeres a munkájában, így felelek rá: “Házasodjunk össze! Kettőnket is eltartana a fizetésed, nem? Olyan típus leszek, aki otthon marad és bámulja a tévét. Látod, milyen modern felfogású, emancipált vagyok?”

Elég vidám játék és még kimondottan tanulságos is, mivel hozzásegít, hogy mélyebben megértsük a nemi szerepeket saját tapasztalatunkban. Megdöbbentő: amikor egy női szerepet játszottam, feltűnően kérettem magam, alaptalanul piszkálódó és idegesítő voltam. Éreztem, hogy elkényeztet, mégis azt demonstráltam, hogy ez nem elég jó nekem. Magyarul: mindent tökéltesen csináltam, mint egy igazi nő. És mi történt? A lány (aki pasiként akart elcsábítani) belémszeretett.

 

Intenzív gyakorlati tréning
2019.05.18.
Intenzív gyakorlati tréning
2019.04.13.
Bevezető Tréning
2019.04.27.
Bevezető tréning
2019.04.07.