Önbecsülés

Alacsony önbecsüléssel rendelkező férfi vagy?

Most segítek neked 5 gyors tanáccsal, hogyan tudod építeni az önbecsülésedet

1. Önbecsülés építő tanácsom: Sorolj fel néhány pozitív tulajdonságot! 

Itt becsületesnek kell lenned magaddal. Igen, lesznek gyengeségeid, de lesznek erősségeid is és jó tulajdonságaid. Ha önbizalom hiányod van, akkor lehet, hogy érzékeny személy vagy, aki intenzíven tudatában van más emberek érzéseinek. Fordítsd ezt az érzékenységet erősséggé! Érezd azt, hogy az empátiád más emberek iránt jobb emberré tesz téged! Próbálj felsorolni számos jó tulajdonságot és/vagy számos pozitív hozzájárulást, amit tettél és kerüld el a álszerénység érzését. Még gyorsabban szeretnél önbecsülést szerezni? Kattints ide!

2. Önbecsülés építő tanácsom: Tölts időt pozitív emberekkel

Sajnos néha, amikor önbizalomhiányunk van, akkor vonzódhatunk olyan emberek felé, akik ösztönösen szeretnek másokat lenyomni. (Ez a viselkedés a saját bizonytalanságunkban gyökerezik – kiütnek más embereket, hogy jobban érezzék magukat.) Bárhogyan is, a negatív emberekkel történt időtöltés elkerülhetetlenül nagyon rossz a saját önbizalmunk szempontjából. Nagy kár, amikor ez ismétlődően megtörténik néhány emberrel. Nézd meg közelebbről azokat az embereket, akikkel az idődet töltöd, ha ők mindig kritizálnak téged (vagy közvetlenül, vagy közvetetten), akkor próbálj időt tölteni olyan emberekkel, akik ezt nem teszik.

3. Önbecsülés építő tanácsom: Légy önmagad – ne imitálj!

Csak akkor tudsz önbizalmat szerezni, ha megpróbálsz önmagad lenni. Néhány szituációban ügyetlennek érezzük magunkat, így csábító azt tenni, amiről azt gondoljuk, hogy más emberek elvárják; megpróbálunk valaki olyan lenni, akik nem vagyunk. De amikor megpróbálunk valaki olyan lenni, akik mi nem vagyunk, akkor elkerülhetetlenül hiányzik az önbizalmunk amiatt a hamis elem miatt, hogy olyanok vagyunk, ami nem mi vagyunk.

4. Önbecsülés építő tanácsom: Ne gondolj a kudarcokra!

Ha folyamatosan aggódunk amiatt, hogy a rosszul sülnek el, akkor az önbizalomhiány szinte elkerülhetetlen. Ne érezd úgy, hogy a gondolataid áldozata vagy, tanuld meg kontrollálni őket! Adj magadnak egy esélyt a sikerre! Ha önbizalom hiányod van, akkor nagyobb hiba, ha mindig visszatartod magad. Próbáld magad arra ösztönözni, hogy adj esélyt néhány tevékenységnek. Ha soha nem próbálkozol meg semmivel és elkerülöd azt, hogy lefoglald magad szociális tevékenységekben, akkor valószínű, hogy az önbizalmadnak soha nem lesz esélye újraépülni.

5. Önbecsülés építő tanácsom: Légy kedves önmagadhoz!

Az élet nem arról szól, hogy kemény legyél önmagadhoz. Ha nem tudsz kedves lenni magadhoz – akkor ki lesz kedves hozzád? Hogy kedves legyél magadhoz, abba számos aspektus beletartozik. Erről már írtam korábban. Az egyik bizonyos példa az – öltözz elegánsan – hogy úgy hozz létre, hogy olyan ruhákat viselsz, amelyekben kényelmesen érzed magad. A megfelelő ruha viselése egy adott szituációban óriási különbséget jelent az önbizalom szempontjából.

Az önbecsülés az egyensúlyról szól. Az egyik szélsőség az, amikor nekünk, embereknek alacsony az önbizalmunk, a másik pedig az, amikor nekünk, embereknek túl nagy az önbizalmunk.

Hogyha nem vagy magabiztos, akkor el fogod kerülni a kockázatvállalást és önmagad határainak feszegetését, és lehet, hogy nem próbálsz meg mindent. Ha viszont túlzottan magabiztos vagy, akkor lehet, hogy túl sok kockázatot vállalsz és a képességeiden túl fogod hajtani magad és csúnyán megsérülhetsz. Arra is rájöhetsz, hogy annyira optimista vagy, hogy nem próbálsz elég keményen dolgozni az igazi sikerért.

Ennek helyes kivitelezése a megfelelő mennyiségű önbizalomtól függ, amit a valóságban találhatsz meg és az igazi képességeidben. A megfelelő mennyiségű magabiztossággal megfelelő mértékű kockázatokat fogsz vállalni. A határaidat fogod feszegetni (de nem a képességeiden túl) és keményen fogsz próbálkozni.

Önbecsülést, magabiztosságot és vonzó személyiséget építő kommunikációs tréningünkről itt találsz bővebb információkat!