Társfüggőség

„Se veled, se nélküled” – a társfüggőség önsorsrontó hatása

Ahogy a tömegkommunikáció nem ismer határokat, úgy szűrődik be szinte az élet minden területére a tudományosságnak hibrid szerelemgyereke. Többek között a pszichológia kezdi betölteni azt a státuszt az emberek életében, mintha ahhoz mindenki értene három cikk elolvasása után is. Így történik, hogy bizonyos jelenségek, például a társfüggőség, bevett fogalommá válnak, s felelőtlen szódobálózás tárgyát képezik. Pedig ki tudja valójában, mit is jelent társfüggőnek lenni?

Kik azok a társfüggők?

Alapvetően az kapja meg homlokára a közvéleménytől a „társfüggőség” stigmáját, aki láthatólag romboló, megalázó, rossz párkapcsolatból képtelen kilépni, vagy ha ki is lép, azonnal ugrik fejest a következőbe – minőségi kontroll nélkül.

társfüggőség felfedezése azonban ennél izgalmasabb. Először az alkoholizmussal kezelt személyek családtagjainál fedezték fel a jelenséget. Bármennyire is gyötrelmes volt együtt élni egy alkoholista férjjel/apával, nem hagyták ott, vagy ha mégis, a következő társ hasonló problémákkal küzd.

Azóta komolyan vizsgált területté vált a társfüggőség, s a pszichológiai kutatások immár társadalmi és kulturális jelenségnek tekintik. Nemcsak egy másik személytől, de intézménytől, hivatástól stb. lehet függni. Azonban a mai kor embere számára a társfüggő gondolkodás- és viselkedésmintázat annyira természetes, hogy fel sem merül benne, hogy egy problémával kell szembenézni.

Terjedőben a társfüggőség

Ez a probléma azonban pl. az amerikai társadalom 95%-t érinti, így sejteni lehet, hogy az önértékelési probléma, a nőkkel való ismerkedés sikertelensége, a látszólag ellenmondó szinglidivat és a visszautasítástól való szorongató félelem mind-mind magyarázatukat találják meg a társfüggőségben. Gyakran nagy magasztos elvekkel magyarázzák azt, amit felismerve kezelni szoktak.

„Ha megteszed, nem is szeretsz!”, „Tudnom kell, hol vagy, mert aggódom, hiszen szeretlek.” – ismerős? Elhagyta már valami hasonló a szádat, netán megkaptad volt barátnőidtől. Most már tudod, hogy nevezik, meg tudod változtatni.

Tudod-e, hogy ismersz társfüggőket?

Mi jellemző a társfüggőségre, dióhéjban. Alapvetően azt tekintjük társfüggőnek, aki a másik személy véleményének kóros mértékben alárendeli magát, s kizárja az egyenrangú kapcsolat lehetőségét. Önértékelés, véleménye másoktól függ, s a kudarcainak az okát is a környezettel és másokkal magyarázza. Egy társfüggő személy kapcsolataiból tökéletesen hiányzik a kölcsönös szabadság és az önállóság.

A saját életéért, véleményéért és tetteiért való felelősségvállalás képessége nem alakul ki nála, áttolja, s inkább a másik személy kezébe helyezi sorsának alakulását. Éppen ezért nagyon befolyásolható, viszont mivel a társfüggő személy is elvárással bír a partnerével szemben, ő maga is manipulál, hogy a másik benne maradjon ebben a kapcsolatban.

Találós kérdés: társfüggők saját élete hol van?

Az ilyen személy nem önmaga, hanem mások és a körülmények által definiálja önmagát, azonosulni a köz véleményéhez leginkább illő módon tud a gondolatokkal, tettekkel. Intenzív konfliktuskerülési stratégia jellemzi magatartását.

Mivel a felelősséget áttolja másokra, fontos számára, hogy ez a viszony hosszú távon megmaradjon. Megfelelési kényszer mozgatja tetteit a mindennapokban. Éppen ezért saját egyénisége nincs is, hiszen érzelmeit elfojtja, gondolatait nem meri felvállalni és közszemlére téve edzeni, de a megfelelési kényszere miatt azt sem fejezi ki nyíltan, hogy mi az, amire szüksége van.

Nem érzi jogosnak, hogy van „vágya”, nem éri magát elég jónak. Kisebbrendűségi érzés és az önbizalom, illetve az aktivitás teljes hiánya jellemzi a társfüggőségben szenvedőt.

A változás a kezedben!

Gondolom sokan vagyunk, akik ebben a rövid összefoglalásban valamelyest régi önmagunkra ismertünk. Netán van olyasvalaki, akinek jelenlegi helyzetére is találó a megfogalmazás? Amennyiben az erő megmarad, hogy képesek vagyunk felismerni a jelen helyzetet és képesek vagyunk felvállalni, hogy megváltozzunk, akkor nem visszafordíthatatlan ez az amúgy “gyógyíthatatlan betegség”.

PUA.HU tréningjei sikeres terápiája lehet egy csírázó problémának. Ami itt megtanulhatsz a társas kapcsolatokról és önmagadról, az számos kudarcnak, önpusztító kapcsolatnak elejét veheti.